Om Mundekulla

"Tänk sju generationer frammåt inför varje viktigt beslut" /
Indianskt ordspråk

Reflektioner...
Så länge jag kan minnas har jag drivit av en passion och vilja bidra till en positiv förändring. Efter mina studier i Indian historia på Universitetet i La Crosse (USA) på 90 talet beslutade jag mig för att skapa ett företag där jag kunde stå bakom hela produkten, att bygga på ekologisk grund, tänka långsiktigt och skapa en mötesplats för gränsöverskridande kulturmöten.

"Mundekulla är en av Sveriges vackraste och hetaste Kultur- och retreatcentra" / Tidningen Land

Mundekulla
Peter Elmberg är verksamhetschef på Mundekulla Kursgård utanför Emmaboda som han startat och driver med sin fru, Anne. Verksamheten har utvecklats till ett nationellt och internationellt mötescentrum med gränsöverskridande konferenser, kurser, retreater och festivaler för alla åldrar. Peter arrangerar ca 20 arrangemang om året på Mundekulla och tar även emot konferesgrupper. Mangårdsbyggnaden hade stått tom i drygt 10 år när den inköptes 1998 och har sedan byggts ut med ytterligare 1500 kvm bestående av återanvända kontorsmoduler från IDEON i Lund. Anläggningen har erhållit en rad priser och utnämningar för dess ekologiska profil och består av 2 matsalar, 4 samlingslokaler, Ecologica SPA, en unik vedeldad bastu, 20 rum och drygt 30 bäddar fördelade på 4 byggnader. Peter har drivit en rad olika projekt genom åren inom såväl musik och event branschen och ser sig själv som en ständig förnyare.

Bakgrund
Peter är även musiker, beteendevetare, projektledare med många strängar på sin lyra. 1996 utnämndes han till SM Mästare i Gatumusik och 2002 erhöll han IMs fredsstipendium som ledde till en resa och möte med Dalai Lama. Hans låt ”Now is the time” utnämndes till "Tidernas bästa svenska låt" av Tidningen Citys läsare i maj 2007 och under 90 talet studerade han både Indian historia i USA samt Aboroginernas livsvisdom i Australien. Peter har skrivit över 700 egna låtar och på senare år har han även skrivit och spelat in musik med artister i Senegal Västafrika vid namn ”African Vibration”.

Från dröm till verklighet
Peter föreläser aktivt i hela landet om att tro på sina drömmar och visioner, att våga satsa och inte ge upp samt att driva företag med passion som drivkraft. Han är ett lysande exempel på en entreprenör och en kreatör med ständigt nya idéer och projekt på sin agenda. Peter bjuder in till samtal och diskussion samt förgyller föreläsningen med inspirerande sånger kopplade till natur och ekologi. Läs mer

Landsbygdsprojekt
Utöver Mundekullas rika kulturutbud har Peter tillsammans med sin (pappa) Berndt Elmberg även:
-skapat projektet ”BeBo Landsbygd” som inspirerat 8 kommuner i Småland att få tomma hus på landsbygden permanentbebodda
-under 10 år arrangerat den årliga Landsbygdskonferensen i Emmaboda.
-startat en Bredbandsförening kring ’Mundekulla’ som blir först i Kalmar län att erhålla 100 mbits bredband under 2011.

Feedback/utmärkelser
"Alla företag kan göra något för att bli mer miljövänliga, men det är inspirerande att  Mundekulla går hela vägen i sin vision av helhetstänkande med hållbar och ekologisk verksamhet i alla led." 
(Leva Bättre priset i kategorin ”Medvetet företagande”, Berns nov 2009)  

"Peter Elmberg och fadern Berndt Elmberg fick Stora Landpriset år 2000 för sin imponerande renovering av en gammal fastighet i Mundekulla. Under de följande 10 åren har Peter och hans fru utvecklat Mundekulla till ett av Sveriges vackraste och hetaste kultur och retreatcentra"/
Tidningen Land, Jan 03/11

"Peter har stor vana att föreläsa och fångar åhörarnas intresse och uppmärksamhet genom sin färgstarka framtoning, sina musikinslag med utgångspunkt från sitt eget liv, inspirerad av mötet med Dalai Lama, indiankulturen, tiden som gatumusikant och ett år av självvald ensamhet i en stuga i skogen.." (Mats Lindkvist, VD Livskraft)

”Den 9 maj 2009 tilldelades Berndt Elmberg "Byggstenen" för restaurering och nybyggnation med ekologiskt perspektiv i Mundekulla. Priset delas årligen ut av Svenska Byggnadsingenjörernas Riksförbund till en individ eller grupp som gjort en föredömlig insats för byggandet i Norden.

Mundekulla Musikfestival utses till Sveriges miljövänligaste festival -08 med följande motivering:
"För en miljöhänsyn som genomsyrar festivalen – såväl information och festivalbygge som mat och avfallshantering."  GuldFOTen arbetar för en ekologisk hållbarhet i allmänhet och i underhållningsbranschen i synnerhet.