ARTIST

loading...

Bakgrund
Peter Elmberg är en multidimensionell artist som skriver musik som varierar i stil, genre och språk med ett starkt engagemang i rörelsen för fred och social rättvisa.
 
Han tillbringade över tre år med att resa, studera, skriva musik och träffa världens ursprungskulturer innan han flyttade till Sveriges landsbygd för ett år av ensamhet och söka sina rötter. Detta resulterade i samskapande och drift av Mundekulla Retreatcenter (1998-2022) där han skapade många hundra evenemang och gränsöverskridande möten/dialoger.
 
Hans Projekt ”Nordic Light Artists” involverar artister från olika delar av världen med låtar som ”A song for Tibet” (för att öka medvetenheten om en fredlig lösning för Tibet), ”Now is the time” (Sveriges svar på ”We are the world” framröstad till bästa svenska låten, 2007) "Honouring our Mother Earth" (utgavs och presenterades på en FN-konferens på World Environment Day 2020) bestående av 100 artister från 25 länder samt hans populära och mycket uppskattade "Mindfulness Songs" inspirerade av buddhistmunken Thich Nhat Hanh (Plum Village).
 
Andra projekt består av ”12 fredsböner” med böner från olika traditioner, ”Mundekulladanser” med ett universellt budskap som berört de mångas hjärta samt "African Vibration” baserat på sånger skrivna på hans resor i Västafrika. Han skriver också musik på sitt modersmål, svenska inklusive 2 musikaler (Hemstannarna " och "Hitkommarna" samt produktionerna "Ett sista farväl" till minne av sin brors, mors och fars bortgång.  Peters musik släpps på hans eget skivbolag "Musik för fred"
Peter är även utbildad beteendevetare

Peter har skrivit närmare 1000 sånger och sålt drygt 10.000 egenproducerade skivor till förmån för olika projekt sedan -92. Läs mer om de olika musikprogram/konserter som Peter erbjuder här nedan.
 Vill du boka eller veta mer om Peter  Boka här >>

Kortfattad beskrivning om Musikprogrammen

Peter Elmberg & African Vibration (Eng) 
Upplev ett intressant musik- och Kulturmöte mellan Sverige och Västafrika. Under åren 2007-2010 reste Peter till Västafrika (Senegal/Gambia) och skrev och spelade in musik med den inhemska befolkningen med texter som berör deras vardag. I dec 2009 spelades första låten in vid namn "Uprising" med inhemska musiker i form av kvinnokör, djembe, Kora (Afrikansk Harpa), rap m.m. Under 2010 spelades ytterligare 7 låtar in i Senegals regnskog med med Producenten Staffan Stavert. Låtarna är på engelska låtar med upplyftande och medryckande sound som inspirerar till glädje, allsång, gemenskap och fridans:  Läs mer
Genre:  Soul/reagge/pop
Framförande: Djembe, keyboard, trummor, bas (3-6 manna band)
Låt titlar: Uprising, One People, Adouna, Spiritual Revolution

Peter Elmberg - En röst från skogen (Sv) 
Konsert med svenska sånger som uppmuntrar till inspiration och eftertanke. Peter berättar om hur hans liv tog en vändning när han flyttade ut i ett torp i skogen 1997 och levde under ett år i självvald ensamhet. Föreställningen är en kombination av musik och tal om naturens betydelse för människan samt vikten av att tro på det man gör. Läs mer
"Elmbergs hittills bästa platta lutar ibland åt världsmusik, ibland åt Wiehe/Afzelius." Läs recensioner
Lyssna: Här är ett smakprov av alla låtarna Lyssna
Genre: Visa, pop
Framförande: Peter med keyboardist och gitarrist (Duo el trio)
Låt titlar: Elden är lös, Rötter, Livet e mer, Kärleken vi gav, Solen Skiner, 

Fredskonsert - Peter Elmberg Ensemble
Peter har tonsatt 12 fredsböner från olika traditioner (religioner). Konsertprogrammet lämpar sig för sammanhang där det finns intresse att mötas kring etik och dialog. Varje sång inleds med att bönen läses på svenska och sedan framförs den på Engelska samt vissa delar på dess ursprungs-språk/text. Bönernas bakgrund härrör sig från ett möte initierat av Johannes Paulus II (fd Påven i Rom) som bjöd in representanter från 12 olika religioner till Assisi år 27 okt, 1986 (Fransiscus kloster). Alla ombads ta med sig en fredsbön från sin tradition som delades i samband med en ceremoni. Han bjöd in till ytterligare två möten, dels efter kriget i Jugoslavien (1993) samt efter terrordåden i New York (24 jan, 2002) och den nuvarande Påven (Benedictus XVI) bjöd in till  fjärde mötet den 27 okt 2011, 25 år efter det första mötet.
​Läs mer 
Lyssna: Här är ett smakprov av alla låtarna Lyssna
Genre: Böner, mediatationsmusik
Framförande: Peter komp musiker. (Duo el trio)

Cirkeldanser (Heartdance) - Peter Elmberg 
Peter har skrivit ett 50-tal låtar med gjort rörelser till (cirkeldanser) som bjuder in till möte mellan människor. Danserna är inspirerade av traditionella cirkeldanser från ursprungskulturer och texterna har ett universiellt budskap. Danserna ligger bl.a. till grund för morgon-samlingarna på Mundekulla Musikfestival samt en rad olika events i bl.a. Stockholm, Köpenhamn mm. Låtarna har även framförts vid olika ceremonier/eldshower samt invigningar såsom vid Kronprinsessans Växjöbesök (april 2011) samt Klimatmanifestationer och på resor i Afrika, Hawaii, USA m.m. Låtarna finns med på Cd:n "A feeling of joy" och har även arrangerats för kör av Anders Nyberg
​Läs mer
Lyssna: Här är ett smakprov av alla låtarna Lyssna
Genre: Meditativ musik/Singer songwriter/bhajans
Framförande: Peter med ev komp musiker. (Solo eller flera)

Mindfulness Songs
I samband med en två veckors retreat hos den Vitnamesiske buddhist munken och mindfulness läraren Thich Naht Hahns (Plum village, Frankrike) skrev Peter 15 sånger under jan 2014. 
Det blev en sång om dagen oftast i samband med den dagliga gående meditations övningen. 
Läs mer

Om Jorden fick välja? (Sv) - Peter Elmberg & Thomas Wiehe
Jorden har fått feber och vi undrar om nå´n en Alvedon?”
En tänkvärd och engagerande musikföreställning som betonar vikten att tänka på miljön med Peter Elmberg och Thomas Wiehe, som var en viktig del i 1970-talets musikrörelse. Föreställningen bygger bl.a. på frågeställningarna: ”Hur skulle jorden välja? ”Miljön eller millionen", ”Eko-eko – ekonomi eller ekologi?”. ”Sol, vind och vatten – tre dödliga hot eller livgivande möjligheter”  
Genre: Visa/ Pop
Framförande: Peter och Thomas, gitarr och sång. (Duo)
Låt titlar: Elden är lös, En hälsning ifrån gräset, Om jorden fick välja?

Peter Elmberg & Nordic Light Artists (Now is the time)
År 2005 spelade Peter in låten "Now is the time" tillsammans med 6 artister samt kören 'One Voice'. Låten framfördes vid Wangari Mataiis Sverige besök, Dalai Lamas 70 års firande och valdes till "Tidernas bästa låt" enligt Tidningen Citys läsare.
-År 2008 producerade Peter tillsammans med Thomas Wiehe "Songs for Tibet" med delar av Sveriges artistelit. Peter bidrar med titelspåret "A song for Tibet" där bla Janne Schaffer och Björn Jison Lindh samt 6 sångare och en kör, vilken han bla framförde i samband med Dalai Lamas Stockholmbesök i April 2011
Se video.
Läs mer
Nordic Light Artists: Peter Elmberg med vänner
Genre: Musikal, pop
Framförande: Peter Elmberg samt ev kör och sångare

Folkmusikalen Hemstannarna 
Peter Elmberg har tillsammans med Anne Solveig skrivit Folkmusiklaen Hemstannarna som handlar om den Svenska emigrationen. Musikalen har föramförts ett 30 tal ggr på små såväl som stora scener med musiker från Götberogsoperan och 15 artister från Stockholm Göteborg och Småland.
Musikalen har tagit emot mycket positivt och framförts som ett led i olika kommuneras integrations arbete såväl för svenskar som nysvenskar. Musikalen har framförts i både större och mindre format samt är en del av en trilogi vid namn "Nybyggarland"
Se video.
Lyssna till ett smakprov
Läs mer  www.hemstannarna.se
Folkmusikalen Hesmtannarna: Peter Elmberg + 15 pers och musiker
Genre: Musikal, pop, rock, folkmusik

Övrigt

Peter Elmberg & En stor Stark Band (Sv)
1996 utnämndes till SM mästare i Gatumusik med sitt enmansband som består av en hembygd trumma på rygg som trakteras via linor av fötterna. Lägg därtill munspel, cymbaler, hihat, koklocka, cazoo, gitarr och sång samt jonglering och du har det eminenta enmansbandet "En stor strak band". Peter gjorde succe med detta projekt under 90 talet med 1-2 spelningar i veckan långa sommarturner i Sverige och Europa då han spelade sig fram på pubar, gator och torg. I dessa "miljötider" har projektet åter blivit aktuellt och ett mer "Ekologiskt band" är svårt att finna och som Peter själv säger är varje spelning som en Fotbollsmatch d.v.s. ett rejält träningspass då han använder varje tänkbar muskel i kroppen. Ett projekt som måste ses och upplevas och visst låter det som en hel orkester!
Genre: Visa, pop, rock
Framförande: Peter med gitarr och trumma på rygg.
Låttitlar: Framför allt kända låtar

Peter Elmberg - Musikföreläsningar  (Föreläsning, Sv/Eng)
Peter föreläser i hela landet på temat etik, dialog, förståelse och mod. Föreläsningen har erbjudits alla åldrar vid nämare 1000 ggr i olika former sedan tidigt 90 tal. Kännetecknet är att Peter blandar både ord och ton, vilket tenderar att både engagera och entuiasmera publiken. Peter erbjuder oilka föreläsningar, såsom "Att välja väg i livet" (främst för ungdomar), "Mod att förändra" (Om Ekologi och Ledarskap), "Från dröm till Verklighet" (Om skapandet av Mundekulla) samt "Indianernas samtalsteknik" (baserat på resor och studier av Indian historia i USA). Grunden i Peters budskap är vikten av att ta ansvar och skapa det liv man själv önskar och inte låt hat och misstro styra. Ett Indiansk talesätt lyder "Tänk 7 generationer framåt innan varje viktigt beslut" vilket ligger till grund för Peters entreprenörskap.
Läs mer
Genre: Tal och musik
Framförande: Peter med gitarr.

"African Vibration"
"En röst från skogen"
Fredskonsert
Mundekulla Peace Dances
Best of Peter Elmberg
Nordic Light Artists