Mundekulladanser - Anne & Peter Elmberg

Lyssna på ett smakprov av låtarna

A feeling of joy
Skivan "A feeling of joy" - Mundekulla Peace Dances vol 1 (Mundekulladanser) består av låtar med universella texter inspirerade av möten med bl.a. Dalai Lama, Maya indianerna, Afrika, Indien mm som Peter och Anne S. Elmberg skrivit och gjort rörelser till. Låtarna är melodiösa och stämmningsfulla. De har framförts vid ex.  bröllop, ceremonier, dansklubbar och de utgör även grunden på den årliga Musikfestivalen i Mundekulla. Peter har även skapat ceremonier med låtarna som grund på temat "de fyra elementen", samt "Eld och trumshower", klimatmanifestationer. Låterna har även framförts då Kronprinsessan Victoria och Daniel emottog sin bröllopsgåva vid  Smålands Museum 2011. Texter och ackord samt beskrivning hur danserna görs finns med i texthäftet samt en video presentation om Mundekulla. Alla sånger har även arrangerats för kör av Anders Nyberg.

Bakgrund
-Peter studerade Indianhistoria i USA samt Australiens kultur och dess urinvånare. Han fann även inspiration av Maya indianerna på sina resor i Mexico och Guatemala samt bodde i olika tempel och kloster i Europa, Indien och USA. Han spelade sig fram på gator, torg och pubar i Europa och utnämndes till Svensk Mästare i Gatumusik 1996. Efter sammanlagt tre års resande och studier till Beteendevetare på Växjö Universitet bosatte han sig i en liten stuga i sina föräldrars hembygd 1997 och levde i självvald ensamhet utan några moderniteter och odlade sin egen mat.
-Anne började redan i tidig ålder att intressera sig för musik, måleri och meditation. Under 14 års tid bodde hon i Stockholm och deltog samt arrangerade kurser inom personlig utveckling. Hon ledde ’Alla kan sjunga kurser’ och skapade kreativa fester/sammankomster samt hade en rad konstutställningar. Hon hämtade även inspiration via resor i USA, Taize i Frankrike samt på Kibbutz i Israel. Drömmen om att skapa en kursgård tillsammans med en man växte sig allt starkare och denna längtan fick henne att flytta till Öland i närheten av sin farmor sommaren 1998…

Mundekulla Retreatcenter tar form
År 1998 köpte Peter Elmbergs pappa, Berndt, ett förfallet hus i byn Mundekulla, några stenkast från Peters stuga. Tillsammans började de rusta upp det förfallna huset som stått tomt i 15 år. Kort därefter träffades Peter och Anne. 1999 arrangerade de en Musikfestival i Mundekulla och därefter olika former av kurser. Berndt arrangerade årliga byggnadsvårdsmässor och en lokal tidning skrev en artikelserie om restaureringen under två års tid vid namn ”Drömmen i Mundekulla” som senare sammanställdes i bokform. Allt fler människor sökte sig till den lilla oasen i skogen och Annes och Peters sånger växte i antal och evenemangen likaså. Anläggningen firade 10-års jubileum, varpå ytterligare 1500 kvm boyta i form av sovrum, matsal, konferensrum, eventlokaler och ett litet spa invigdes. Redan från start tog de fasta på att verksamheten och byggnationen skulle utgå från ett helhetsperspektiv och ekologiskt tänkande och den årliga Musikfestivalen tilldelades priset ”Sveriges miljövänligaste festival 2008” Året därpå erhöll verksamheten ett av de finaste utmärkelserna inom Svensk Byggnadstradition, nämligen ”Byggstenen” som årligen delas ut av Svenska Byggnadsingenjörers Riksförbund (SBR) ”till en individ eller grupp som gjort en föredömlig insats för byggandet och förvaltandet i Norden”

Mundekulla Peace Dances
Det som utmärker Mundekulla Kurs- och Retreatgård är omtanken för såväl människa som miljö vilket går som en röd tråd i förvaltandet av byggnaderna, kulturlandskapet samt skapandet musiken och danserna. Inspirationen till dessa sånger och danser har hämtats från olika ursprungskulturer från en tid då människan samlades runt elden i gemenskap, dans, sång, glädje och samvaro. Alla sånger på Cd:n ”A feeling of Joy” är skrivna av Peter och/eller Anne och de består av vackra melodier och tänkvärda texter som utgör grunden i Mundekullas verksamhet. Alla texter, ackord och dansbeskrivningar finns med i cd häftet och Anders Nyberg som var med och skrev filmen ”Såsom i himmelen” har gjort körarrangemang till alla låtar.

Mötet med Dalai Lama
År 2002 besökte Anne och Peter Tibetanska bosättningar i Indien via ett stipendium från välgörenhetsorganisationen IM. I samband med denna resa mötte de Dalai Lama som uppmuntrade dem med orden ”Music is a very good way of promoting Peace”. Låten ”Our hands are made for loving” är inspirerad av ett citat av Dalai Lama och ”The Gift” skrevs efter ett samtal med en Tibetansk vän. Peter Elmberg och Thomas Wiehe sammanställde även skivan ”Songs for Tibet” våren 2008 där flertalet av Sveriges artistelit medverkar. Mundekulla besöks årligen av Indianen Manitonquat (Medicine Story) som skrivit boken ”Return to Creation” vilket även är titeln på en av sångerna på CD:n.

Välkommen till Mundekulla !
En mötesplats i tiden, där dåtiden möter framtiden och själen möter hjärtat! / Anne och Peter Elmberg, www.mundekulla.se

Skivan "Mundekulla Peace Dances - vol 1" 
1.  A feeling of joy
2.  Let your light
3.  Our hands are made for loving
4.  In lakesh
5.  I will
6.  We've got the future/Framtiden är i våra händer
7.  The world is in need of peace/Världen behöver ljus
8.  If trees could walk
9.  Return to creation
10. Thank You
11. One People (danceversion)
12. The Gift
13. Mundekullapresentation (Video)

Danserna utgörs av cirkeldanser som i andra traditioner kallas Cirkeldanser, Universella Fredsdanser, Heartdance.

FÖR MER INFO OCH BOKNING
Kontakta: Irene, info@mundekulla.se
Telefon: 046-29 24 24